
The English Olympiad for Class 7 is a competitive examination designed to test and enhance your child’s proficiency in the English language. It focuses on building strong grammar skills, vocabulary, comprehension, writing ability, and overall language confidence. Aimed at students of Class 7, this exam encourages learners to go beyond their school syllabus, improving their communication skills and preparing them for academic as well as real-life challenges. By participating in the Olympiad, students not only strengthen their language foundation but also develop logical thinking, creativity, and a deeper interest in English.
Table of Contents
English Olympiad for Class 7 Sample Paper Free With Solutions pdf
Pattern and Marking Scheme (English olympiad for class 7)
| Grade | Topic/section | No. of Questions | Marks per Question | Total Marks | 
|---|---|---|---|---|
| Grade 7 | English Language | 40 | 1 | 40 | 
| Achiever’s Section | 10 | 2 | 20 | |
| Grand Total | 50 | 60 | 
Total duration of the exam is 60 minutes. (English olympiad for class 7)
Syllabus (English olympiad for class 7)
English Language: Spellings, Collocations and Words related to Travel, Locations, Activities, Homonyms and
Homophones, etc. Synonyms, Antonyms, Analogies and Spellings, One Word, Phrasal Verbs and Idioms, Modals, Word order, Nouns, Pronouns, Verbs, Adverbs, Adjectives, Articles, Prepositions, Conjunctions, Punctuation, Tenses, Voices and Narration, etc., Information retrieval from news stories, brochures, formal and informal letters, advertisements, brochures, itineraries, short narratives, biographies, notices, messages, etc. Spoken and Written Expressions like Requesting and Refusing, Apologies and Stating of preferences, expression of Intent, etc.
Achiever’s Section: Higher-order thinking questions as per section 1.
Section -1: English Language (Each Question is 1 Mark)
1. Read the advertisement and answer the question given below:
The term ‘all inclusive’ refers to

- a. the package cost of visiting Maldives
- b. the total amount paid by a person to avail the services
- c. package cost which includes all the services
- d. either a or b
Answer: c. package cost which includes all the services
2. Choose a word similar to the given word from the given set of options:
propel
- a. drive
- b. jettison
- c. burst
- d. acclimatise
Answer: a. drive
3. Choose a word similar to the given word from the given set of options:
graphic
- a. blurred
- b. misty
- c. vivid
- d. instructive
Answer: c. vivid
4. Choose a word similar to the given word from the given set of options:
pacify
- a. offend
- b. outrage
- c. calm
- d. remit
Answer: c. calm
5. Choose the word opposite to the given word from the given set of options:
differences
- a. reassemble
- b. discrimination
- c. dissimilarities
- d. agreement
Answer: d. agreement
English olympiad for class 7
6. Read the given sentence and select the one which best expresses in Passive/Active voice:
Will they meet him at the party?
- a. Will, he met at the party by them?
- b. Will he be met at the party by them?
- c. Will he being met in the party by them?
- d. Will be been met in the party by them?
Answer: b. Will he be met at the party by them?
7. Choose the correct meaning of the proverb/idiom:
to be above board
- a. to be tall
- b. to be honest in any business deal
- c. to have no debts
- d. to travel
Answer: b. to be honest in any business deal
8. Spot the error which has to be replaced to make the statement grammatically correct:
Despite of their differences in beliefs and worships, they all stayed united.
- a. despite their
- b. despite of the
- c. despite for their
- d. despite off their
Answer: a. despite their
9. Read the passage and answer the question:
It is 6:15 a.m. in the morning and I heard my mom saying it’s time to wake up. Once I wake up, I will go to brush my teeth and then take a shower. After my shower, I have to get dressed and eat my breakfast. After eating, I have to go to school and my mom has packed lunch for me. After your school hours, you get back home. My mom teaches me my school subjects and helps me with my homework. I will play for a while before dinner and I will go to sleep.
This is my routine and I am bored with it. I need a vacation. Billy is ________________.
- a. spiritless
- b. reposeful
- c. lethargic
- d. nervous
Answer: a. spiritless
10. Read the passage and fill in the blank:
In the desert region, you can find a plant which is called cactus. Usually, these plants are grown in a very hot and dry place. These plants don’t have leaves, instead, they have spiny needles which stick out of their stems. They grow in many shapes; some are small and round while some are tall like columns or pillars. They also grow as trees or shrubs while others grow by covering the ground. The flowers which grow on cactus are big in size and most of them bloom at night. The reason why the flower blossoms during night is that the insects or small animals which come out during night carry pollen from one cactus to another.
Most cacti are found in North and South America. Others are found in North Africa, Madagascar, and Sri Lanka. They have small leaves, avoiding the water to stay within the leaves. The water inside the leaves evaporates as it changes its state from liquid to gas. As water becomes a gas, it is light enough to move through the air which in turn is bad for the cactus because the cactus needs water to live. To avoid the water to run down the stem, some cacti have waxy coatings.
Also, they absorb water from fog in the air as it does not rain very much in the desert.
The cactus are grown in ________________________.
- a. North and South America
- b. Northern Europe
- c. South Africa
- d. humid region
Answer: a. North and South America
English olympiad for class 7
11. Choose the option which can replace the underlined part in the given sentence to make the sentence grammatically correct:
Aristotle was one of the wisest man that ever lived.
- a. one of the wisest men
- b. one wise men
- c. one of the wise men
- d. one wiser man
Answer: a. one of the wisest men
12. Which of the given options has the similar meaning to the given word?
haphazard
- a. harmful
- b. random
- c. hinder
- d. exhausted
Answer: b. random
13. Complete the sentence using the most suitable article:
Q: What did you get for your birthday?
A: I got ___________ lot of wishes and gifts.
- a. a
- b. the
- c. both a and b
- d. no article
Answer: a. a
14. Complete the sentence using the most suitable article:
Q: How is your grandfather? I thought of meeting him at the hospital.
A: He’s _________ little tired and sick, but it’s nothing serious.
- a. a
- b. the
- c. both a and b
- d. no article
Answer: a. a
15. Fill in the blanks with the correct conjunctions:
________ Willis ________ Smith said anything about the interview results.
- a. Neither/nor
- b. Either/or
- c. But/or
- d. Yet/so
Answer: a. Neither/nor
English olympiad for class 7
16. Fill in the blanks with the correct conjunctions:
___________ Nyasha has a fear of heights, she loves walking on the sky bridge.
- a. Even if
- b. Since
- c. Because
- d. Although
Answer: d. Although
17. Fill in the blanks with the correct preposition:
His professional abilities prove that he is cut ________ for this job.
- a. down
- b. up
- c. out
- d. off
Answer: c. out
18. Fill in the blank using the most appropriate preposition:
Burglars broke _______ his house late at night.
- a. to
- b. in
- c. for
- d. into
Answer: d. into
19. Fill in the blank using the most appropriate pronoun:
Between you and _______, he is a musician
- a. I
- b. me
- c. him
- d. all of the above
Answer: c. him
20. Identify the different kinds of nouns for the words that are given in quotes:
A “bench” of seven judges heard the case.
- a. common noun
- b. proper noun
- c. collective noun
- d. abstract noun
Answer: c. collective noun
English olympiad for class 7
21. Identify the kind of noun for the word that is given in quotes:
Never tell a “lie”.
- a. common noun
- b. proper noun
- c. collective noun
- d. abstract noun
Answer: d. abstract noun
22. Choose the word opposite in meaning to the given word:
instil
- a. infuse
- b. extract
- c. conspire
- d. diminish
Answer: b. extract
23. Choose the correct verb form or tenses from the options to complete the statement:
I ________ something fishy. Can you please verify if this is right?
- a. smell
- b. am smelling
- c. have been smelling
- d. was smelling
Answer: a. smell
24. Choose the correct verb form or tenses from the options to complete the statement:
Look, the Sun ______ over the mountains. This view is wonderful.
- a. rise
- b. rises
- c. is rise
- d. is rising
Answer: d. is rising
25. Choose the correct verb form or tenses from the options to complete the statement:
We _______ our homework as soon as we came home.
- a. finished
- b. have finished
- c. finish
- d. had finished
Answer: a. finished
26. Answer the following question based on the information given:
A study in 2004 found that the act of chewing activates some of the same neural circuits that help form memories. Meanwhile, a University of Rhode Island study found that chewing gum because chewing it stimulates the nerves in our brain responsible for satiety.
Chewing gums can help:
- a. those who are trying to lose weight
- b. those who are suffering from memory loss
- c. both a and b
- d. those who are careless
Answer: d. those who are careless
27. Fill in the blank using the correct option:
This will probably be the _________ achievement of her sports career, after coming back from retirement.
- a. bulbous
- b. average
- c. crowning
- d. widespread
Answer: c. crowning
28. Read the composition and answer the question:
Admission open!
Age group 5 years and above
Summer Camp – Let your children learn and explore their hidden talents. The duration of the
The program is for 15 days, which includes singing, dancing, and swimming.
Timings are from – 9 a.m. to 12 p.m.
This will be a perfect place where you can leave your children during their boring summer
holidays!
Book today! Limited seats only! Please login to our website for registration.
Have they given any contact information?
- a. no
- b. complete address is given
- c. yes phone number is given there
- d. yes website is mentioned which is a contact detail
Answer: a. no
29. Read the composition and answer the question:
If a person faces any danger, the change of nature one undergoes is great. People out of fear
feel numbness, standing still without able to think or move a step in fright. Once, I went to
rescue a dog which was sealed inside a locked house. The dog was in panic and standing still
without knowing what he should do. I managed to open the door where I saw that the dog
unable to move. I managed to squeeze inside the door and caught the dog. I made sure that
he felt secured by rubbing his back. Firstly, I took him to a Vet and then brought him home.
If a person faces danger, immediately he goes ______.
- a. numb
- b. dumb
- c. deaf
- d. happy
Answer: a. numb
30. Complete the conversation by filling in the appropriate response:
Can you explain why she did that?
Sara: ‘____’
- a. Heaven alone will say.
- b. Heaven alone speaks.
- c. Heaven only says.
- d. Heaven only knows.
Answer: d. Heaven only knows.
English olympiad for class 7
31. Replace the erroneous part using the correct option:
The moment the department came to know about the involvement of their officer, they order immediately to dismiss him.
- a. immediately ordered his dismissed
- b. ordered his immediate dismissal
- c. immediately order dismissal of his
- d. ordered for immediately dismissal of him
Answer: b. ordered his immediate dismissal
32. Replace the erroneous part using the correct option:
If he has to write the entire document again, it was really a waste of time.
- a. is a real waste
- b. has really a waste
- c. has a really waste
- d. is really a waste
Answer: d. is really a waste
33. Fill in the blank with the correct verb form:
Can you _______ me where he lives? I need to get an appointment with him.
- a. told
- b. tell
- c. tells
- d. telling
Answer: b. tell
34. Fill in the blanks using appropriate adjectives:
Jemima is a ______ woman, but Lisa is _____ than Jemima, and Helen is the ______ woman in town.
- a. rich, richer, richest
- b. richest, richer, rich
- c. richest, richer, rich
- d. all of the above
Answer: a. rich, richer, richest
35. Fill in the blank using appropriate adjective:
The quicker you finish this project, the _______ it will be.
- a. good
- b. goodest
- c. better
- d. all of the above
Answer: c. better
English olympiad for class 7
36. Choose the best option to replace the quoted words:
The girl was not ready to marry an unknown man. However, her silence was ‘taken to mean’
consent.
- a. construed as
- b. contemplated as
- c. defined as
- d. translated as
Answer: a. construed as
37. Read the composition and answer the question:
The Kingdom of Spain was created in 1492 with the unification of the Kingdom of Castile and the Kingdom of Aragon. For the next three centuries, Spain was the most important colonial power in the world. It was the most powerful state in Europe and the foremost global power during the 16th century and the greater part of the 17th century. Spain established a vast empire in the Americas, stretching from California to Patagonia, and colonies in the western Pacific.
Spain’s European wars, however, led to economic damage, and the latter part of the 17th century saw a gradual decline of power under an increasingly neglectful and inept Habsburg regime. The decline culminated in the War of the Spanish Succession, where Spain’s decline from the position of a leading Western power to that of a secondary one, was confirmed, although it remained the leading colonial power.
The eighteenth century saw a new dynasty, the Bourbons, which directed considerable effort towards the institutional renewal of the state, with some success, peaking in a successful involvement in the American War of Independence.
Which century saw a new dynasty?
- a. 17th century
- b. 18th century
- c. 16th century
- d. all of the above
Answer: b. 18th century
38. Read the composition and answer the question: (Refer Question- 37 composition.)
What is the meaning of the term ‘culminated’?
- a. decline from the position of a leading power
- b. guide or transform
- c. reach the highest point
- d. remain the leading power
Answer: c. reach the highest point
39. Read the composition and answer the question: (Refer Question- 37 composition.)
Which state was most powerful during the 16th century?
- a. Castile
- b. Europe
- c. Spain
- d. all of the above
Answer: d. all of the above
40. Read the composition and answer the question: (Refer Question- 37 composition.)
The Kingdom of Spain was created with the unification of the ________ and __________.
- a. Kingdom of Castele and the Kingdom of Aarav
- b. Kingdom of Castile and the Kingdom of Aron
- c. Kingdom of Castle and the Kingdom of Aragon
- d. Kingdom of Castile and the Kingdom of Aragon
Answer: d. Kingdom of Castile and the Kingdom of Aragon
English olympiad for class 7
Section -2: Achiever’s Section (Each Questions is 2 Marks)
41. Read the composition and answer the question:
I am sure they will play ‘tooth and nail’, as they are aware of their ranking.
- a. with all their might
- b. without any other weapon
- c. resorting to violence
- d. very cowardly
Answer: a. with all their might
42. Replace the erroneous part using the correct option:
The judges have so far unanimously rewarded the best of the performers every year.
- a. the best among the performer
- b. a best among performer
- c. the best of the performer
- d. no correction required
Answer: d. no correction required
43. Read the passage and answer the question: (English olympiad for class 7)
In Malaysia, the elephant is a symbol of conservation. Due to rampant development, Malaysian virtually impossible for them to roam without encroaching into plantations, estates and villages. In this context, elephants are considered a nuisance. This is where the translocation team comes in. The center is often called to relocate elephants from unwelcome territories to national parks. Wild elephants can be dangerous if threatened. The center’s elephants are brought long to give moral support to wild ones who are frightened, angry, and confused at being captured and chained.
Two working elephants flank a single wild elephant, touching it with their trunk, providing comfort, and calm in a slow and delicate process. But knowledge is crucial to creating awareness, especially among the uneducated general public. Usually, it is not elephants that trespass into human territory. Rather, humans are the ones encroaching into elephant territory. The center has noble goals but lacks ample funds to realize its vision. The objective is clear but the process is slow. We may all have to do what we can to help.
According to the passage, what is the threat that makes wild elephants dangerous?
- a. scarcity of food
- b. deforestation
- c. rehabilitating the elephants
- d. flood water
Answer: c. rehabilitating the elephants
44. Fill in the blanks with the most suitable option:
Have you ever heard of ________ Halloween? Yes, It’s a holiday that Americans celebrate on ________ October 31 where people enjoy dressing and attending parties.
- a. a, nil
- b. an, nil
- c. the, nil
- d. nil, nil
Answer:
45. Read the sentence and identify the command of the author:
Could you close the door, please?

- a. request
- b. decision
- c. personal prediction
- d. polite offer
Answer: a. request
English olympiad for class 7
46. Read the sentence and identify the command of the author:
I might go to my cousin’s place tomorrow, as they have planned for a party.

- a. logical conclusion
- b. certainty
- c. ability
- d. probability
Answer: d. probability
47. Fill in the blank with an appropriate preposition:
It is due to their lethargy that the project fell ______. I did not get my promotion because of this.
- a. through
- b. out
- c. away
- d. apart
Answer: a. through
48. Fill in the blank with the most suitable option: (English olympiad for class 7)
autonomy is the ability of an animal to _________ a part of its body at will to save itself from predators and attackers.
- a. cast of
- b. cast away
- c. cut of
- d. cast off
Answer: d. cast off
49. Select the correctly punctuated sentence:
Beeswax is a natural wax produced by honey bees of the genus apis the wax is formed into scales by eight wax-producing glands in the abdominal segments of worker bees which discard it in or at the hive the hive workers collect and use it to form cells for honey storage and larval and pupal protection within the beehive
- a. Beeswax is a natural wax produced by honey bees of the genus apis. The wax is formed into scales by eight wax producing glands in the abdominal, segments of worker bees, which discard it in or at the hive. The hive workers collect and use it to form cells for honey storage and larval and pupal protection within the beehive.
- b. Beeswax is a natural wax produced by honey bees of the genus Apis. The wax is formed into scales by eight wax-producing glands in the abdominal segments of worker bees, which discard it in or at the hive. The hive workers collect and use it to form cells for honey storage and larval and pupal protection within the beehive.
- c. Beeswax is a natural wax produced by honey bees of the genus apis; the wax is formed into scales by eight wax-producing glands in the abdominal segments of worker bees; which discard it in or at the hive. The hive workers collect and use it to form cells for honey storage and larval and pupal protection within the beehive.
- d. Bees wax is a natural wax produced by honey bees of the genus Apis. The wax is formed into scales by eight wax producing glands in the abdominal, segments of worker bees which discard it in or at the hive. The hive workers collect and use it to form cells for honey storage and larval and pupal protection within the beehive.
Answer: b. Beeswax is a natural wax produced by honey bees of the genus Apis. The wax is formed into scales by eight wax-producing glands in the abdominal segments of worker bees, which discard it in or at the hive. The hive workers collect and use it to form cells for honey storage and larval and pupal protection within the beehive.
50. Fill the appropriate response to complete the conversation:
I really appreciate the kindness that you show to the needy.
Susan: ‘____’.
- a. All to do with service
- b. All the section of the service
- c. The whole of the service
- d. cast off
Answer: d. cast off
English olympiad for class 7
Answer Key (English olympiad for class 7)

English olympiad for class 7
